Wiedza medyczna

#

Nasiona konopi i ich właściwości

  • 9 grudnia 2020

Nasiona konopi wykazują się wyjątkowymi właściwościami odżywczymi. Można w nich znaleźć spore ilości białka, minerałów oraz tłuszczy. Są bardzo pożywne, a dodatkowo charakteryzują się łagodnym smakiem. W nasionach konopi znajdują się m.in. kwasy tłuszczowe i kwas linolowy. Oprócz tego warto wymienić chociażby witaminę E, sód, fosfor, potas, wapń, cynk, żelazo czy też magnez.

Nasiona konopi - podstawowe zalety

Nasiona konopi są zalecane w przypadku zapobiegania chorób serca. Takie schorzenia są częstymi przyczynami zgonów, nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. W takich nasionach znajdzie się duża ilość aminokwasów i tlenek azotu. Odpowiada za rozszerzanie naczyń krwionośnych i skuteczny relaks. Dodatkowo można się spodziewać, iż obniży się ciśnienie krwi. Nic dziwnego, że nasiona konopi są obecnie tak rozpowszechnione. 

Na uwagę zasługuje spora zawartość argininy. Tym samym doprowadza się do niwelowania poważnych stanów zapalnych. Minimalizuje się również ryzyko występowania skrzepów krwi. Nasiona konopi są bardzo istotnym elementem w przypadku regeneracji serca, np. po zawale lub też atakach serca. Poza tym warto docenić ich zbawienny wpływ na ludzką skórę i poprawę funkcjonowania układu immunologicznego. Kolejnym atutem nasion konopi jest wzmocnienie układu odpornościowego. Zainteresowani znajdą w nich kwasy:

  • Omega-3,
  • Omega-6.

Nasiona konopi są doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jeśli ktoś narzeka na ich niedobór, powinien zdecydować się na taką kurację, dzięki czemu troska o własne zdrowie przebiegnie na bardzo wysokim poziomie. Olej doprowadza do tego, iż problemy z suchą skórą odchodzą w zapomnienie i nie trzeba myśleć o tym, aby regularnie stosować rozmaite leki.

Źródło białka pochodzenia roślinnego i zmniejszenie objawów menopauzy

Specjaliści podkreślają, iż w nasionach konopi zawarto duże ilości białka pochodzenia roślinnego. Dzięki temu do organizmu dostarcza się niezbędne aminokwasy (m.in. metionina i cysteina) i kwas glutaminowy. Strawność białek konopi jest w pełni satysfakcjonująca, dużo lepsza niż w przypadku roślin strączkowych czy też orzechów. 

Nasiona konopi odgrywają poważną i nieocenioną rolę w zmniejszeniu objawów menopauzy i ZNP. Tym samym panie nie będą musiały martwić się tzw. napięciem przedmiesiączkowym. Zminimalizuje się częstotliwość występowania bólu i ucisków. To doskonała alternatywa dla tych kobiet, które stosowały już wiele innych metod i wszystkie z nich okazały się nieskuteczne. Nasiona zmniejszają tkliwość piersi oraz drażliwość i objawy depresji. Dba się o uregulować gospodarki wodno-hormonalnej i wyeliminowanie poważnych stanów zapalnych oraz infekcji. 

Istotne wsparcie dla układu trawiennego

Jedną z podstawowych zalet nasion konopi jest to, iż oddziałują pozytywnie na ludzki układ trawienny. Są optymalnym źródłem włókien nierozpuszczalnych i rozpuszczalnych. Dzięki nim problemy z trawieniem nie będą nikogo dręczyć. W nasionach znajdzie się m.in. przyjazne dla pożytecznych bakterii składniki odżywcze. To spore zabezpieczenie przed nagłymi skokami cukru we krwi.

Z pomocą nasion konopi można również zadbać o właściwy poziom cholesterolu i poprawić ogólne funkcjonowanie organizmu. Zadba się też o jelita, a ludzie ochronią się przed cukrzycą. Wspomniane nasiona zapewniają dostęp do wysokiej jakości wartości odżywczych i minerałów. Poza tym to solidna dawka białka i zdrowych tłuszczy. Wspiera się w ten sposób działanie wielu różnych układów, m.in. trawiennego, odpornościowego, pokarmowego i immunologicznego. Trzeba mieć jednak świadomość tego, iż w łupinach nasion konopi znajdują się śladowe ilości THC.